Καλώς ορίσατε στο Under Construction

Καλώς ορίσατε στη σελίδα μας. Πρόκειται για μια γενικού ενδιαφέροντος σελίδα χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία. Αν έχετε να μας προτείνετε κάποιες βελτιώσεις, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.

22.2.12

Φεύγω ή μένω: το δίλημμα μιας γενιάς

Πρόκειται για ένα δίλημμα που, αν και προβλαματίζει αρκετούς, φιλόδοξους ως επί το πλείστον, νέους εδώ και αρκετές δεκαετίες, σήμερα δείχνει να προβάλλει πιο έντονο από ποτέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, στην επιθυμία να βρεθεί κανείς στο κέντρο των εξελίξεων (το οποίο δυστυχώς βρίσκεται εκτός Ελλάδας), έχουν πια προστεθεί κάμποσοι ακόμα λόγοι οι οποίοι είναι ικανοί να οδηγήσουν ένα νέο στην άγουσα προς το εξωτερικό. Λόγοι που έχουν να κάνουν αφενός με την κρίση που βιώνει η χώρα μας (η οποία σαφώς δεν είναι μόνο οικονομική) και αφετέρου με τα ουκ ολίγα ελλατώματα της ελληνικής νοοτροπίας, τα οποία επί χρόνια αρνούμασταν πεισματικά να αντικρίσουμε.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα οι καταστάσεις "φεύγω" και "μένω" δεν αποκλείουν η μία την άλλη. Μπορεί κανείς να έχεις ως βάση του την Ελλάδα και παράλληλα να εργάζεται ως ερευνητής για λογαριασμό κάποιου πανεπιστημίου του εξωτερικού. Όμοια, είναι δυνατόν να ζει κανείς και να εργάζεται στο εξωτερικό, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του. Η ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών (κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας) αλλά και των συγκοινωνιών έχουν συμβάλει καθοριστικά στα παραπάνω.

Όπως και να 'χει, το δίλημμα παραμένει και κάθε άλλο παρά απλό μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς. Στην πραγματικότητα ανάγεται σε πολλά άλλα, μικρότερα τα οποία όμως δεν είναι απαραίτητα ευκολότερο να απαντηθούν. Συνταγές για να τα αντιμετωπίσει κανείς δεν υπάρχουν. Ο καθένας θέτει τα δικά του κριτήρια και κάνει, σύμφωνα με αυτά, τις προσωπικές του επιλογές.

Ξεκινώντας με αυτήν την ανάρτηση, θα επιχειρήσουμε, μέσα από διάφορα άρθρα, debates, συζητήσεις κτλ., να προβάλουμε εξίσου και τις δυο θέσεις , δίνοντας έτσι τροφή για προβληματισμό.
Για αρχή, επιλέξαμε ένα debate της intelligence squared.


Βρισκόμαστε σε μια δυσμενή οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία την οποία φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. Οι νέοι που αναζητούν επαγγελματική ανέλιξη, διανοητική εξέλιξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αντιμετωπίζουν το δίλημμα της αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος εκτός των ελληνικών συνόρων.
Στην εποχή της απελευθέρωσης των αγορών, της διαδικτυακής επικοινωνίας και των μεταφορών χαμηλού κόστους, πολλά από τα εμπόδια του παρελθόντος έχουν καμφθεί.
Έχει έρθει πράγματι η στιγμή να αποδημήσουμε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον ή είναι η κρίση μια μεγάλη ευκαιρία από την οποία θα κερδίσουν όσοι μείνουν εδώ; Είναι ‘έξω’ καλύτερα; Και αν είναι, θα τα καταφέρουμε εμείς καλύτερα;
Η Intelligence Squared Greece παρουσιάζει ένα debate μέσα από το οποίο ως πρόθυμοι και ικανοί νέοι θα διαπραγματευτούμε όλοι μαζί αλλά και ο καθένας με τον εαυτό του, αν θα μείνουμε στην Ελλάδα και θα επενδύσουμε στην ενδεχόμενη αλλαγή της ή αν θα αποδημήσουμε σε νέους τόπους αναζητώντας τις εκεί ευκαιρίες.

Υπέρ του "φεύγω":

Υπέρ του "μένω":

Δείτε ένα μεγάλο μέρος του debate εδώ.
Δείτε ολόκληρο το debate εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου